Hé, hoor jij deze opmerkingen ook te vaak?

De 7 echt slechtste fotografie (met je SmartPhone) adviezen die ik ooit ben tegengekomen:
Iedereen die met fotografie bezig is, weet het, je krijgt zooooooo vaak van verschillende kanten, soms of eigenlijk best vaak ongevraagde, adviezen.
Super goed bedoeld en super handig (denk je dan). Behalve dat er ook echt veel slechte adviezen worden gegeven.
Zonde! Jammer! Laat ik die ‘reddende engel’ zijn ….. haha!!

Ik heb een rijtje voor je gemaakt. Een combinatie van momenten en adviezen die ik zelf heb meegemaakt, die ik online ben tegengekomen of die ik van deelnemers van de workshops heb gehoord.

Heb jij ook wel eens één van deze adviezen gekregen of ken je er nog een paar?
1. Met de nieuwste SmartPhone’s maak je geweldige foto’s
Je kent het wel. Je hebt het over fotograferen, je hebt het over fotograferen met je mobiel en de verhalen komen op tafel. De merken vliegen je om de oren. De één vindt dit merk geweldig, de ander dat merk geweldig. Het zijn altijd de types die net op de markt zijn. Daar kan je echt foto’s mee maken …. echt geweldig!
Het klopt, de nieuwe modellen van de verschillende merken komen heel snel achter elkaar. En inderdaad, de mogelijkheden worden nog steeds uitgebreid. Maar vergis je niet, de ‘geweldigheid’ van je foto zit zeker niet (alleen) in het toestel, het zit zeker in degene die de foto maakt. En dat ben jij.

Als je de resultaten van die nieuwste toestellen ziet kunnen dat echt tegenvallende kiekjes zijn … Je hebt niets aan dure toestellen als je niet wéét hoe je deze moet gebruiken. Laat een ander je niets wijsmaken.

 

2. Waarom zou je een fotocursus/workshop volgen
Je camera regelt alles en je klikt gewoon. Tuurlijk. Klik en klaar, het is een foto hè. Niets mis mee om een momentje snel vast te leggen. Juist niet! Ik zeg altijd eerst klikken en dan kijken en nadenken hoe je echt die geweldige foto maakt, maar wel vooral je momentjes vastleggen! Het zou toch zonde zijn als je eerst aan het nadenken, instellen, rommelen bent en je moment, je herinnering weg is. Dat is wat fotograferen met je SmartPhone ook is: Het vastleggen van momentjes. Voor nu, voor over een aantal jaar en zeker voor over vele jaren!!
En toch, als je weet hoe je de instellingen in jouw SmartPhone optimaal hebt staan en als je weet hoe je die geheimen van de fotografie ook gebruikt… ik verzeker je, je foto’s worden er echt beter van. Jij wordt echt blijer als je jouw resultaten ziet.

 

 

3. Je moet nooit tegen de zon in fotograferen, dat is gevaarlijk.
Als het een mooie, zonnige dag is en je gaat foto’s maken, dan moet de zon altijd in je rug zijn! Ik hoor dit best vaak. Maar het is echt onzin om te zeggen dat je niet (even) tegen de zon in mag fotograferen.
Bedenk eens, als je de zon altijd in je rug houdt en je fotografeert mensen, kijken zij dus altijd in de zon. Willen we altijd die samengeknepen oogjes, nee toch.
Bedenk eens, als je de zon altijd in je rug houdt, heb je best vaak last van je eigen schaduw. Die schaduw kan zomaar heel vervelend helemaal of juist voor een deel over je onderwerp heen vallen.
Fotografeer je met tegenlicht, hier kunnen verrassende, zelfs geweldige foto’s uit komen. Probeer het maar eens uit! Of wanneer het zonlicht vanaf een zijkant komt, dit is voor de persoon die je fotografeert veel prettiger kijken en geloof me, er kunnen ook hele verrassende foto’s uitkomen. Zie het zonlicht niet als je vijand, maar gebruik het licht.

 

Fotograferen is spelen met licht
Zonder licht is er geen foto
Kijk waar het licht vandaan komt 
Gebruik het licht!

 

4. Gewoon heel veel foto’s maken, dan zit er altijd wel iets tussen
Het is zo, de kans wordt steeds groter als je klikt, klikt, klikt. Dat er een goede foto tussenzit als je gewoon maar door blijft klikken. Maar of die foto DE foto is, nee dat is niet gegarandeerd. Als je niet goed gefocust hebt, zal ook de zoveelste foto een ‘mislukte’ foto zijn. Als je niet kijkt waar je je onderwerp van je compositie neer zet, zal ook de zoveelste foto een ‘mwamwa’ foto worden. Als je je belichting niet checkt, zal ook de zoveelste foto niet het resultaat zijn wat je kan behalen.
Dus denk na over hoe je klikt en wat je wilt vastleggen…!

 

5. Maakt niet uit joh, dat ‘poets’ je later wel weer weg met bewerken
Klopt, er is ook op je SmartPhone ontzettend veel mogelijk met een bewerkingsapp. Weg is die limonade rond een mond, weg is die ‘irritante’ zwemmer naast degene die je wilt fotograferen. Zonder problemen werk je die weg. Maar weet je, het is echt veel makkelijker om al tijdens het fotograferen hier rekening mee te houden. Even een doekje langs een mond bij een kind in beeld scheelt enorm veel werk. En eens stapje opzij aan ook al een veel fijnere foto opleveren (zonder achteraf veel tijd kwijt te zijn).

Even voor de duidelijkheid:
die apps, die zijn geweldig!! Dat hoor je mij zeker zeggen. Jouw foto net even een ‘tikkie’ eigenheid geven, net even optimaliseren. Dat is de bedoeling van de apps, dat is waarom ik altijd zeg dat je iedere foto waarmee je iets gaat doen (delen op de Socials, afdrukken, doorsturen) even in de app optimaliseren, je wordt er blij van!

 

6. Je onderwerp moet je nooit in het midden zetten, dat is supersaai
Het is zo hè, wanneer een onderwerp niet in het midden staat geeft dat vaak een veel spannendere foto (de regel van derden). Je compositie komt veel meer in balans. Gebruik je raster, superhandig! Maar nooit meer iets in het midden zetten? NEE!!
Vooral wanneer bv je onderwerp heel symmetrisch is komt dit juist in het midden helemaal tot zijn recht. Het belangrijkste is weer, kijk naar wat je wilt fotograferen en bedenk dan welk ‘geheim van de fotografie’ je gaat gebruiken.

 

7. Als het slecht weer is kun je beter binnen blijven.
Je maakt dan toch nooit mooie foto’s. Helemaal waar, wanneer het niet zo lekker weer is, is de verleiding om naar buiten te gaan misschien wel een stuk minder. Maarrrrrr zonde als je die mooie fotografie in de regen (bv reflectie), de geweldige beelden in de mist of juist de witte aanslag als het heel koud is mist niet vastlegt. Blijf maar lekker binnen hoor, mis al die mooie momentjes die geweldige foto’s opleveren maar.
Zonder gekheid, trek er op uit. Doe warme kleren aan, doe je laarzen of ‘fotoschoenen’ aan en kijk!
En loop nog even door als het slechte weer net voorbij is. Kijk wat die regenbui heeft achtergelaten. Kijk waar die regenbui de mooie beelden voor je heeft gemaakt. Regendruppels, een net opkomend zonnetje … je kunt er gebruik van maken.
Kijk om je heen en leg de wereld vast. De wereld is zo mooi als je echt, echt kijkt (en daarna klikt).

 

BONUS opmerking…
Koop een Samsung/Iphone/Huawei … die maakt echt de mooiste foto’s.
De techniek in de SmartPhone’s wanneer we het hebben over de fotografie is op dit moment zo ontzettend vooruit gegaan, een slechte camera is er eigenlijk niet meer. Het is vaak dat waar je mee start daar blijf je bij (je kent het besturingssysteem).
Een allerbeste merk bestaat er denk ik niet.
En weet je, voor een geweldige foto heb je ECHT, ECHT niet het nieuwste toestel nodig. Ook met een (iets) ouder toestel kan je ECHT, ECHT geweldige foto’s maken!!

BEDENK STEEDS 
het is natuurlijk niet de camera die de foto maakt,
dat ben JIJ!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 1 =